Ідеї

Авторські ляльки від ужгородських майстринь до 8 березня

6 Березня 2013 4 938

Передсвяткова гарячка у чоловіків перед весняним жіночим святом щороку незмінна. Всі ламають голови: що ж купити немаленькому сонму жінок у родині?

Дружина, донька, мама, сестра, теща, племінниця, похресниця, кума, колеги… Аааааа! Ну що ж тут робити? Уже виділені гроші на цю графу витрат, тільки б знайти щось універсальне. А жінкам насправді багато не треба, ми ж можемо тільки спрямувати ваші пошуки у тому чи іншому руслі. Річ у тім, що останнім часом дуже активно поповнюється надзвичайно гарними і зворушливими новинками сектор авторських ляльок.

Про прекрасних живих ляльок від Марини Федчик ми писали зовсім нещодавно. А от сьогодні зайшли до магазинчику "Гофер", що в провулку Гірчичне зерно. Тут представлено кілька колекцій авторських ляльок для найвибагливішого покупця. 

Ми поспілкувалися з господинею магазину Яною Новак і детально розпитали про кожну майстриню та її авторські роботи. А їх тут – ой, як немало: ляльки-тільди, ляльки-соньки, ангели, медведики, зайці, котики. Равлики, валяні іграшки. Словом, усе й не перерахуєш.

– Ангели зі шпаківнями –

Майстриня Оксана Лукач родом зі Львова, але зараз живе в Ужгороді і всією родиною, разом з чоловіком і двома донечками активно займається рукоділлям. Чоловік додає багато рекомендацій та новацій до роботи дівчат. Донечки Оксани дуже люблять рукоділля, часто вишивають фартушки, плетуть кошики, заплітають волосся в коси, декорують якісь елементи.

Сама Оксана за спеціальністю бухгалтер, а виготовлення таких ляльок – її хобі. Жінка дуже витончена, добродушна, мила, акуратна – про це говорять і її роботи. Символіка дуже влучна: фартушок як символ гостинності, коси, що символізують жіноче здоров’я, плідність, жіночу цноту. Ну і, аби людям не набридло постійно те саме, то майстриня весь час вдосконалюється.

Наразі маємо таких весняних ангелів зі шпаківнями та пташками. Є ще ангели з ангелами, виготовлені з натуральної деревини (це чоловік Оксани вирізає, обробляє та склеює). І людина, отримавши в подарунок такого ангела, може сама його вдосконалити на свій смак: зробити декупаж чи просто розфарбувати по-особливому.

– Лялька "Солоха"

Вікторія Доліглаш зараз живе в Будапешті, хоча родом з Ужгорода. Ось її роботи. Янголи всілякі: на підставці, з серцями в руках. Відмінність її робіт від ляльок Оксани Лукач у тому, що всі вони мають розмальовані личка. Вікторія здебільшого робить ляльки-тільди. Є лялька Солоха зі справжнім хлібом. Майстриня сама випікає такі короваї. І є Солоха із горілкою: щоправда тут у пляшечці – не горілка, а віскі.

– Лялька-щастя

Є ще така "Довга коса" – лялька-щастя. Її авторка – Тетяна Кострубяк. Такі ляльки зазвичай дарують чи на день янгола чи просто на щастя. Тут теж символіка закладена у довгій косі. Лялька ця виготовлена виключно з натуральних тканин, волосся з льону, який майстриня вичісує. Голівка – теж набита туго-туго льоном. Одна така лялька виготовляється за п’ять годин. 

Тетяна за професією інженер, вже на пенсії, дуже натхненна, творча жінка. У вільний час робить ось такі ляльки-щастя. Коштує така лялька геть доступно – 52 гривні. Нею можна гратися з дітками, можна на свій смак розмалювати личко, довершувати її.

Є ще такі ангели-соньки, які зазвичай купують діткам для сну. Мами можуть їх також використовувати як аромакулон: просто капаєте ляльці на животик якесь заспокійливе масло чи ароматичну олію від застуди і дитина спокійно з цим ангелом засинає.

– Котики-валянки –

Авторка валяних ляльок – Світлана Балашова. Вона працює у магазині одягу і як приходить додому – одразу сідає за валяння. Але в неї робота залежить від цілковитого натхнення. Може за один раз зробити кілька валяних ляльок та тваринок, а коли його нема – то навіть брошки не зробить.

– Упевнені равлики –

Окрім ляльок-"дівчат", ляльок-зайчиків і ведмедиків, є ляльки-лосі. Їх було пошито партію на зимові свята і ось кілька лишилося. На них звертаюсь увагу жінки. Деякі навіть хотіли подарувати на 23-тє лютого чоловікові, але передумали. Мабуть, слушно думали, що чоловік такого "гумору" не зрозуміє. Зате лосів беруть на весілля із сенсом, підняти тост за "лося". Щоб велося, жилося, моглося і так далі.

Ще тут є равлики, яких можна дарувати на будь-яке свято: є з сердечками, з квітами. Авторки цих створінь вже згадані Оксана Лукач та Тетяна Кострубяк. Символіка равлика – «повільно, але впевнено», тому їх можна дарувати діловим жінкам. Або дівчатам, як символ майна, приданого, достатку "все своє ношу із собою". 

Микита Куленко, для Varosh.com.ua

Фото автора

0 #