Виставка Івана та Сіона Сільваїв

З 11 липня 2018 року у виставковій залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту представлені на розсуд поціновувачів мистецтва твори Івана Антоновича Сільвая та його сина Сіона. З-поміж 25-ти презентованих у скансені робіт 8 належать батькові, а 17 – синові.

Іван Сільвай – відомий закарапатський письменник-будитель, етнограф і фольклорист, священик. Народився він 15 березня 1838 року в Сускові на Свалявщині, помер у 1904-му. Писав світські й духовні вірші, балади, оповідання, повісті, байки, п’єси, публіцистичні статті, етнографічні нариси, церковні проповіді, записував народні пісні й колядки, друкувався в періодиці. Його син Сіон (1876 – 1932) серед культурно-освітніх працівників Закарпаття кінця XIX — першої половини XX ст. був відомий як поет і драматург, художник і різьб’яр по дереву, композитор і диригент, майстер з виготовлення музичних інструментів.

Усі живописні полотна з колекції Сіона Сільвая написані на полотні олійними фарбами. Переважають у представленому доробку портрети, пейзажі та побутові сцени. Митцеві добре вдається передати настрій героїв, їхні почуття в мить, коли їх побачив художник. На портретах зображено старого чоловіка, що читає книгу; єврея-купця, який несе дві корзини з яйцями; равина з білою бородою, що читає талмуд; старого діда, який курить люльку, тримаючи її в лівій руці, а склянку з вином у правій. З особливим трепетом художник зображував дітей («Дівчина з індиками», «Налякана дитина»).

Текст: Наталія Петерварі

Фото: Наталія Павлик

© Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

0 #