Презентація “Відплати” Леоніда Мосендза у Мукачеві

Вперше в історії сучасної України вийшла друком збірка новел Леоніда Мосендза "Відплата". Вперше вона вийшла друком у передвоєнний час і мала всі шанси загубитися на чужині у вирі війни та бути невідомою нащадкам.

Видавництво "Українська видавнича справа імені Юрія Липи" вперше здійснило друк малої прози Леоніда Мосендза в 2016 році надрукувавши збірку "Людина покірна", присвячену Визвольним змаганням 1917-1921 років.

Героями збірки "Відплата" відомого українського поета, прозаїка Леоніда Мосендза стають представники європейського Середньовіччя, зокрема райнбурзький барон Карл ("Птахи високого лету"), венеціанець Франческо Пачіолі ("L’ha pagata"), Папа Римський ("Відплата"), філософ Григорій Сковорода ("Мінерва"), історії яких вкотре демонструють відданість Мосендза темі героїчного духу, родовій та національній гідності, а головне – вартості вчинків, освячених благородною, високою помстою, що розуміється і здійснюється не як підлість, а як вищий прояв особистої відповідальності, жаги до справедливості, перемоги, панування.

Леонід Мосендз – український письменник. Народився 2 жовтня 1897 на Вінниччині в родині державного урядовця. У роки Першої світової війни перебував у російській армії, потім вступив до війська УНР. Після поразки УНР емігрував. У 1931 р. захистив докторську дисертацію з проблем переробки нафти. Серед творчої спадщини – збірка "Зодіак" (1941), три поеми ("Вічний корабель" (1940), "Канітферштан" (1945) і "Волинський рік" (1948)), три збірки новел і оповідань ("Засів", "Людина покірна", "Відплата") і незавершений роман "Останній пророк" (посмертне видання 1960).

Леонід Мосендз викладав у Торговельній академії в Мукачево, а згодом після її перенесення в 1938 році в Сваляві. Був учасником та організатором громадських рухів на Карпатській Україні. Виїхав до Словаччини після поразки Карпатської України та припинення роботи Торговельної академії 14 березня 1939 року.

Автор передмови та доповідач на презентації книги "Відплата" – Станіслав Федорчук, політолог, громадський діяч, Голова Правління громадської організації "Українська народна рада Донеччини та Луганщини".

0 #