Лекція Ростислава Лужецького “Тоталітарний простір і сьогодення: про що говорять пам’ятники”

Революція Гідності і війна на Сході України стали каталізаторами декомунізаційних процесів, поставили українців перед світоглядним вибором, перед необхідністю переосмислення спадщини тоталітарної доби. Пам’ятники й форми комеморації, які обирає, толерує чи не толерує суспільство, у цьому контексті є надзвичайно показовими. Чи стає суспільство вільним після падіння тоталітаризму? Про що говорять українські пам’ятники і як на нас впливає меморіальна спадщина тоталітарної доби? Про це піде мова на лекції художника, дизайнера і видавця Ростислава Лужецького.

– Тоталітарна машина породжує шаблони і не допускає вільних трактувань. Є форми й лінії, за якими маєш жити увесь час. І коли клітка відкривається, ти все одно не можеш вийти за межі цих форм і ліній. Ще років 50-100 суспільство в своїй глибинній сутності залишатиметься тоталітарним, навіть не розуміючи цього.

Завдання переламати бюрократичний шаблон і припинити зневажати культуру – на наших плечах. У цьому контексті важлива цитата Юрія Шевельова: "Історія вчить, що ніколи не може перемогти рух, що виник як автоматичне пряме заперечення існуючого стану і перейняв методи свого противника". Ми не зможемо нічого змінити, якщо будемо тими ж методами, формами, естетичними канонами – лише зі зміною наліпки – просувати ідею своєї країни, – вважає Ростислав Лужецький.


Лекція Ростислава Лужецького відбудеться у рамках арт-фестивалю "Березневі коти", у партнерстві з видавництвом "Комора".


Ростислав Лужецький – художник, дизайнер, видавець. Народився 1970 р. у Львові. В 1993 р. закінчив Львівську академію мистецтв, в 2003 Інститут кіно і телебачення. Автор численних дизайнерських проектів для українських та іноземних видавництв ("КОМОРА", "КСД", "ФАКТ", "Ярославів Вал", AmazonСrossing (США), Wereldbibliotheek (Амстердам), "ART" (Бухарест), тощо, телеканалів: СТБ, 1+1 і УМХ, а також персональних мистецьких експозицій "Картографія", "Образ і документ. З мапи художника", "Музей покинутих секретів – проекція" і ін. Роботи знаходяться в приватних збірках та галереях у Польщі, Сербії, Німеччині, Італії, Франції, Швеції, США, Канаді, Австралії.


Освітня платформа Nomen – організація, що проводить лекції, публічні розмови, прогулянки, освітні подорожі та культурно-туристичні корпоративні програми. Спікерами Nomen є українські митці, мистецтвознавці, критики, дослідники, підприємці, менеджери культурних та освітніх проектів.

0 #