Концерт Етелли Чуприк у філармонії

Об’єднати в одній програмі двох великих синів своїх народів, двох музичних геніїв – Миколу Лисенка і Фридерика Шопена – вирішила солістка Закарпатської обласної філармонії, народна артистка України Етелла Чуприк.

Миколу Лисенка називають Гетьманом української музики – через козацьке походження, блискучу освіту, багатющу творчу спадщину і гостре почуття національної свідомості. Людина високої ерудиції й енциклопедичних знань, він все своє життя присвятив музиці і педагогіці. Був піаністом-віртуозом, фольклористом, одним із перших інтерпретаторів «Кобзаря» Шевченка, фундатором музично-драматичної школи. Творчий спадок композитора складають 10 опер, фортепіанні, вокальні, вокально-симфонічні, камерно-інструментальні твори, обробки народних пісень, музика до спектаклів. Він робив все можливе і неможливе задля розвитку рідної культури.

Не менш яскравий слід в історії свого народу залишив і Фридерик Шопен. Видатного композитора і піаніста називають національним героєм Польщі, вважаючи, що його роль виходить за рамки самої музики. Надзвичайно обдарований, він з юних літ здобув звання генія і прославився ще за життя. Вимушена відірваність від батьківщини стала душевною трагедією Шопена і, безперечно, мала вплив на його творчість. Він був неперевершеним творцем мелодій, які вилилися у 2 концерти, сонати, фантазії, балади, скерцо і незліченну кількість інших музичних творів.

Микола Лисенко з’явився на музичному небосхилі вже після Шопена. Та є чимало спільного в долях цих двох геніїв: обидва були піаністами-віртуозами, великим композиторами і патріотами. Чи не тому Етелла Чуприк обрала для свого наступного масштабного проекту саме цих авторів? Адже виконавиця має на меті зіграти повний цикл фортепіанних творів М.Лисенка та Ф.Шопена. Перший концерт циклу відбудеться 21 травня о 17.00 у Закарпатській обласній філармонії. У програмі – Перша і Друга рапсодії, «Баркарола», «Експромт» (у стилі Шопена) та «Пісня без слів» Миколи Лисенка. А зі спадщини Фридерика Шопена піаністка виконає «Полонез-Фантазію», «Grand Brilliant Waltz» і «Колискову». Твори цих композиторів – це справжнє одкровення. Тож на шанувальників музики чекає зустріч із кращими зразками світової фортепіанної спадщини.

Текст підготувала Таїсія Грись

0 #