Новини

Скоро в Ужгороді з’явиться міні-скульптура художнику Чонтварі

24 Лютого 2015 2 878

Його ще називають "закарпатським Ван Гогом". За життя він так і не набув слави художника, визнання до митця прийшло тільки після смерті.

Так склалось, що двома найвидатнішими угорськими художниками є вихідці з Закарпаття. Першим є Міхай Мункачі, який народився в Мукачеві та в честь цього міста взяв собі псевдонім. А друге місце посідає досить маловідомий Тиводар Чонтварі.

– Чонтварі народився в невеликому словацькому містечку, жив у Середньому, а вчився в Ужгородській гімназії. Якщо Мункачі є представником реалізму, то стиль Чонтварі досі не змогли точно визначити, адже схожих на нього художників взагалі немає. Не пощастило, що його картин немає ніде по світу, вони знаходяться тільки в Угорщині, тому не є настільки відомими, – ділиться творець пам’ятника, скульптор Михайло Колодко.

А історія про те, як Чонтварі став художником взагалі є містичною.

Народився він в один рік із Ван Гогом, але почав малювати дуже пізно, коли останній вже помер. Був аптекарем, успадкував від батька успішний фармацевтичний бізнес. Однієї ночі йому приснилась фраза: "Ти будеш найкращим у світі художником сонячного шляху, кращим за Рафаеля".

– Уявіть, що на той момент він навіть не знав хто такий Рафаель, але ці слова настільки засіли йому в голову, що, зібравши кошти від бізнесу, він поїхав вчитися у декількох світових академіях і почав малювати, – додає Михайло.

Скульптор впевнений, що ім’я Чонтварі потребує зараз окремої уваги, адже в нас про нього мало хто знає.

Читайте також:

Юлія Барабан, Varosh

Фото: Олександра Шульга

0 #