Новини

Перша Закарпатська Палинчарня: вже незабаром можна буде скуштувати 8 видів закарпатської палинки

26 Серпня 2018 2 156

Закарпатські дистиляти будуть виходити в люди під торговою маркою "Палиночка".

– Через 27 років на території Закарпаття офіційно запрацювало виробництво традиційної карпатської паленки. Для багатого на садові культури закарпатського регіону, фруктові дистиляти – це частина культурної традиції. Ідея легалізувати цю традицію і здолати якісний фруктовий дестилят прийшла члену правління Асоціації виноробів Закарпаття Віктору Феєру. До речі, для європейських країн це традиційний напрям у виробництві напоїв, тому виробники обладнання пропонують великий вибір найрізноманітніших варіантів: від парового, газового та електричного до обладнання на дровах. Закарпатські виробники зупинилися на суміщеному варіанті: дрова плюс електрика. Спочатку процес запускається на дровах, а коли температура мезги досягає необхідної для кипіння спирту, включаються електричні тени і варіння триває в автоматичному режимі, що дуже ефективно для отримання якісного дистиляту. Устаткування вибрали чеського виробника KOVODEL Janca – це один з кращих виробників на Європейському ринку, – каже туризмознавець Федір Шандор.

За словами пана Федора, головний дистилятор виробництва пройшов навчання в Словацькому аграрному університеті в Нітрі, де отримав сертифікат, що дозволяє займатися виробництвом дистилятів і навчати персонал за місцем. Також укладено домовленість з “Посольством палінкарів Угорщини” (“Magyar Pálinka Nagykovetség”), які протестували виробництво і провели навчання персоналу підприємства по всіх етапах виробництва дистилятів.

На даний момент планується виробництво восьми видів дистилятів: сливового, яблучного, черешневого, грушевого, айвового, абрикосового, виноградного і фруктового (купаж з різних видів фруктових дистилятів).

Закарпатські сливові дистиляти будуть випускатися з міцністю 52, решта – по 45. Далі, в процесі роботи, буде вивчатися запит ринку і корегуватися лінійка і міцність напоїв під нього.

Обсяги виробництва на новоствореному заводі дистилятів будуть залежати від кількості сировини і потреб ринку. При 8-годинному робочому дні, завод зможе виробляти до 1000 літрів фруктових дистилятів на добу.

 Varosh

0 #