Новини

Пам’ятник опришку Миколі Шугаю став п’ятнадцятою міні-скульптуркою в Ужгороді

17 Лютого 2015 2 664

З одного боку розбійник та злочинець, а з іншого – наш, закарпатський герой, що став образом романтизму для молоді 30-х років минулого століття відтепер сидить на перилах вулиці Ольбрахта в Ужгороді. В останній день січня в Ужгороді з’явився міні-пам’ятник Миколі Шугаю.

Вулиця для встановлення скульптурки були вибрана не випадково.

"Ольбрахт є знаменитим чеським письменником, який, будучи на Закарпатті, настільки надихнувся нашою культурою, що написав твори, які згодом його прославили. Найвідомішими з них є "Микола Шугай – розбійник" та "Марічка-невірниця". Саме в честь цих персонажів ми і встановимо на вулиці Ольбрахта два пам’ятники: першим став Шугай, а згодом встановимо і Марічку-невірницю", – розповідає скульптор Михайло Колодко.

Автор скульптурки вважає, що такими персонажами як опришок Микола Шугай ми не тільки розкриваємо власне закарпатський колорит, але й віддаємо честь чеському письменнику, який прославив Закарпаття своїм твором. Туристи можуть не знати? хто такий Ольбрахт і чому його ім’ям назвали вулицю, а ця скульптура зможе їм дещо пояснити.

"Спочатку образ цього опришка я уявив собі зовсім іншим, у більш народному одязі з сумочкою, в капелюсі – таким, якими вони були спочатку. Але Шугай був останнім опришком, служив в австро-угорському війську, з якого потім втік, його одяг був як у вояка Першої світової війни. Але, щоб підкреслити його українське коріння, ми "вдягли" Миколу у вишиванку", –  пояснив нам Михайло Колодко.

Читайте також:

Юлія Барабан, Varosh

Фто: Олександра Шульга

0 #