Новини

Наступного тижня в Ужгороді презентують міні-пам’ятник Моцарту

21 Січня 2015 2 891

Скульптурка буде встановлена 27 січня, в день народження одного з найбільш геніальних композиторів в історії людства. Цього разу творець Михайло Колодко, як і з більшістю міських міні-скульптурок, дотримається єдиної концепції – причетності даної постаті до Закарпаття. І, як виявилось, відомий австрійський композитор і справді певним чином пов’язаний із нашим краєм.

"Наприкінці минулого року у будапештській Національній бібліотеці ім. Сечені, з якою тісно співпрацює УжНУ, знайшли оригінал однієї з найвідоміших фортепіанних сонат Моцарта "Рондо в турецькому стилі, – розповідає Михайло Колодко. – Більше 200 років її вважали втраченою і знайшли ноти, насправді, не зовсім шукаючи їх – працівник перекладав якісь папірці, взяв до рук ноти і впізнав почерк Моцарта.

Знаєте, якби це відбулось у нашій державі, то він би міг заховати рукопис в кишеню і згодом вигідно його продати (сміється – ред.), але ця людина таки зробила потрібні запити і підтвердила власні догадки. Як там опинився такий цінний історичний спадок великого композитора невідомо, бо Моцарт за своє життя жодного разу не був у Будапешті".

Ця знахідка сколихнула і Закарпаття: багато представників місцевої еліти, яким класична музика близька, частково сприйняли цю подію як свою, бо часто користуються послугами вищезгаданої бібліотеки. Наші музиканти навіть відзняли маленький ролик, в якому зіграли знайдене "Рондо в турецькому стилі". Поки він у процесі монтажу.

"Із великою вдячністю за таке дбайливе ставлення до культури ми хочемо подарувати скульптурку Моцарта разом з цим роликом будапештській бібліотеці ім. Сечені", – зізнається Михайло.

А от в Ужгороді міні-Моцарту теж знайшли відповідне місце – на території дитячої музичної школи, фасад якої щойно відреставрували. Трішки захований на подвір’ї школи, Моцарт буде виднітись прохожим з вулиці Волошина.


Читайте також:

Юлія Барабан, Varosh

Фото: Олександра Шульга

0 #