Новини

Хемінгуей українською: незабаром українці читатимуть класика світової літератури рідною мовою

31 Жовтня 2016 1 522

Вперше з часів Незалежності вийдуть українською мовою твори Ернеста Хемінгуея – класика американської та світової літератури, лауреата Нобелівської та Пуліцерівської премії, письменника-легенди.

Права на всі твори класика придбало "Видавництво Старого Лева" і вже на початку 2017 року можна очікувати на перші книжки легенди на українському ринку.

– Після переговорів, що тривали понад рік, правовласники творів Ернеста Хемінгуея – Hemingway Foreign Rights Trust – погодилися надати право публікувати їх саме "Видавництву Старого Лева". Серед труднощів, які довелося подолати у процесі переговорів – сприйняття українського середовища як такого, де несерйозно ставляться до авторського права. Мова йде перш за все про велику частку піратського контенту українською мовою, який з’являється практично одночасно з легальними виданнями або, як у випадку творчості Хемінгуея, є незаконно оприлюднений у вільному доступі у вигляді оцифрованих версій видань радянських часів. Тож серед умов видання українською мовою є і забезпечення правового поля й боротьба з нелегальним оприлюдненням електронних версій творів Хемінгуея. Тому "Видавництво Старого Лева" наполягає на тому, щоб усі інтернет-ресурси, де є опубліковано переклади творів Хемінгуея або їхніх частин українською мовою, видалили ці тексти. В іншому випадку порушення авторських та майнових прав розглядатиметься у судовому порядку, – кажуть у видавництві.

Востаннє повне видання творів Ернеста Хемінгуея виходило українською мовою у 1979-1981 роках – це був чотиритомник, що вийшов у видавництві художньої літератури "Дніпро". Після того ще були публікації окремих романів, як-от "Фієста" та "По кому подзвін" у видавництві "Вища школа" у 1985 році. Але з часу 1991 року не вийшло жодної книжки творів Хема українською мовою з дотриманням вимог авторського права. Старий Лев видасть твори Хемінгуея у перекладах провідних сучасних українських перекладачів.

Читайте також:

 Varosh

0 #