Мода - Архів

Наталія Донська: карвінг-букет – це емоція і насолода

1 Серпня 2016 7 597

Карвінг в кулінарії – мистецтво художньої різки овочів і фруктів. Закарпатка Наталія Донська, яка зараз живе в Києві, оволоділа ним досконало. В її руках звичайні фрукти і овочі, а віднедавна сало, сири і копченості, перетворюються на справжні витвори мистецтва. Потім яскраві фактурні квіти складаються в букети з однією ціллю – викликати здивування, захват та й взагалі весь спектр позитивних емоцій у тих, кому їх дарують.

– Почалося все з того, що я приїхала на Закарпаття до рідної сестри , яка займається кулінарією, любить випічку і завжди щось цікаве знаходить. І саме вона розповіла про мистецтво карвінгу. Мені стало настільки цікаво, що я поїхала шукати майстрів, які б навчили секретам і нюансам у цій справі, – розповідає майстриня.

На перший погляд може здатися, що вирізати квіти і троянди з фруктів дуже просто. На практиці ж, якщо ви візьмете звичайний ніж, то швидше за все у вас нічого не вийде. Головний секрет, кажуть карвінгісти, криється в інструментах. Переважно Наталя працює спеціальним тайським ножем, який абсолютно відрізняється від кухонних. Там надзвичайно тонке, гостре, правильно заточене лезо, схоже на голку. Крім того, в арсеналі карвінгіста – ціла купа інших спеціальних інструментів.

Новачкам, у яких іще дуже напружена рука, дівчина радить починати із зеленого цукіні. Методом тисяч спроб і експериментів вона дійшла висновку, що саме цей овоч придатний для навчання, бо не давиться в руках і на ньому добре видно перші узори. Після цього можна переходити до більш складного матеріалу – фруктів. Коли техніка буде достатньо відточеною, після роботи ви помітите, що на вашій дошці не залишилося жодної краплини соку. Це показник майстерності. Але наберіться терпіння – для цього доведеться зіпсувати не один десяток кілограмів динь та нектаринів.

Наталя підрахувала, що за 5 років заняття карвінгом вирізала понад 7 тисяч троянд. І досягла найголовнішого – максимальної схожості з натуральною квіткою.

Майстриня не стоїть на місці, постійно вдосконалюється і експериментує. Справжню сенсацію викликали її букети, зроблені із сала. Композиція на чорному хлібі, з трояндами із сала, часником, перцем та маринадами – це щось фантастичне. Дівчина довго працювала над ноу-хау. Потрібно було придумати, як приготувати сало для вирізання, як його зберігати, яким методом витинати квіти так, щоб вони набули природного вигляду. Результатом задоволена і сама Наталя, і ті, кому такі букети дістаються.

А серед замовників композицій бренду "Natalie Donskaya" – люди абсолютно різних професій і сфер діяльності. Це співаки, артисти, дипломати, телеведучі, спортсмени, політики. Оригінальні подарунки неодноразово вирушали до Верховної Ради тішити іменинників, а також по всій Україні і за кордон.

Вартість букетів стартує від 1,5 тисячі гривень. Найбільша композицію, яку доводилося робити, складалася зі 101 нектаринової троянди і важила понад 15 кг. Бували і особливо дорогі замовлення, в яких використовувалися ексклюзивні сорти сиру. Наприклад, сир з чорним трюфелем, з портвейном, "Козячий лавандовий", норвезький "Гудбрандсдален", швейцарський "Тет де Муан" і найдорожчий Clawson Stilton Gold (300 доларів за кілограм), до складу якого входить справжній золотий лікер і їстівне золото. Увінчувала такий букет пляшка вина вартістю 300 доларів.

Наталя каже, що часто її композиції замовляють людям, які вже бачили все і яких важко чимось здивувати. І широко розплющені очі від захоплення підтверджують, що сюрприз вдався.

– У такі моменти розумієш, що витрачені зусилля і безсонна ніч були не марними. Бачиш ці очі, чуєш слова вдячності і вирушаєш відпочивати окрилена і щаслива, – каже дівчина.

Головна задача, яку перед собою ставить карвінгіст, – щоб людина відчула, що цей подарунок створювався конкретно для неї. І клієнти вже настільки довіряють смаку Наталії, що дозволяють їй творити так, як бачить вона.

– Ось буквально вчора нам подзвонила людина з-за кордону і зробила замовлення. Про отримувача розказала кілька речень і навіть не поцікавилася, які продукти я би пропонувала в цю композицію. Мовляв, повністю вам довіряю. От у такі моменти фантазія працює на повну. Ми з радістю все виконали і вчасно доправили букет адресату у Києві. Реакція була приголомшлива і, як завжди, радісна, – ділиться майстриня.

Для того, щоб оперативніше виконувати замовлення, яких стало дуже багато, Наталя Донська підготувала учнів. Відбирає їх серед людей, які пройшли навчання, готові терпляче працювати і розвиватися . Надалі майстриня планує відкрити студію карвінгу, де проводитимуться майстер-класи, виконуватимуться замовлення, з’являтимуться нові ідеї та розширюватиметься географія доставки. Тож щасливих людей, яким дістануться смачні букети, стане ще більше.

Лариса Липкань, Varosh

0 #