Life

Скуштувати Закарпаття на смак – найпопулярніші дегустації для туристів та місцевих

17 Квітня 2013 40 649

Серед десятків опцій, які може обрати собі спраглий до вражень мандрівник або закоханий у свій край абориген, особливе місце займає гастрономічний туризм.

Фестивалі національних страв, напоїв, овочів та фруктів переважно проходять літом, а от різноманітні дегустації – всесезонні. Основна перевага полягає в тому, що замовляти їх можна у зручний для вас день і час. Пропонуємо кілька варіантів для відкриття смакової палітри Закарпаття.

Дегустація сиру у "Селиській сироварні"

Село Нижнє Селище Хустського району подарувало нам два важливих явища – колоритний етно-гурт Гудаки Village Band та надзвичайний сир. А точніше, аж три його різновиди – напівтвердий "Селиський" з виразним запахом, м’який солодкувато-пряний "Хуст" та напівтвердий "Нарцис Карпат" з гіркувато-пряним смаком. 

Фото: Максим Голубчиков

За келихом вина під час годинної дегустації вам розкажуть про те, як правильно вживати сири, як поєднувати їх з виноградними винами, пивом, десертами та кавою.  

Більш детальну інформацію можна отримати від сировара Петра Пригари за номером 067 255 19 31.

Дегустація вина

Сік землі, напій богів – вино в Закарпатті на особливому рахунку. Назвати точну кількість щорічних винних фестивалів у краї досить складно, втім вона пропорційна кількості шанувальників напою. Тож, сформувати враження про гастрономічні принади регіону, не скуштувавши продукції місцевих виноробів – неможливо.

Однією з популярних у туристів локацій для знайомства з Закарпатським вином є погреб Карла Шоша, який повним ходом приймає відвідувачів з 2006 року. Гостям демонструють прилади, що застосовуються при традиційній переробці винограду та виготовленні вина: посуд для збору винограду, черпак, бочки різних розмірів та пляшки для вина.

Фото: Олег Григор’єв

Сам ритуал проводиться за загальноприйнятими правилами – дегустацію починають з легкого білого сухого вина, а завершують – солодким червоним. Після кожного виду вина гостей пригощають яблуками, сиром, солоними паличками, печивом та арахісом – щоб підготувати смакові рецептори до наступного сорту.

Загалом, під час дегустації у погребі Шоша подаються чотири види сухого білого, чотири види сухого червоного, а також п’ять видів білого напівсолодкого та п’ять видів червоного напівсолодкого вина. Тим, кому цього буде замало запропонують два сорти вермуту та горілку під назвою Адьош Палінко.

Координати: Берегівський район, село Кідьош, вулиця Раковці, 52. Телефон: 050 934 76 71

Дегустація леквару в селі Ботар

У цьому невеличкому населеному пункті у Виноградівському районі варять близько двадцяти видів лекварів. Втім, окрім повидла, звареного за старовинними угорськими рецептами, під час дегустації можна буде спробувати й інші доволі сміливі кулінарні експерименти, на кшталт ковбаси з м’яса свині монголиці з лекваром. Відвідувачам також пропонують страви угорської кухні, фруктові соуси, екологічно чисті соки та іншу органічну продукцію власного виробництва.

Замовити дегустацію та обговорити всі нюанси можна з Павлом Тизешом,за телефоном 097 381 40 52.

Дегустація меду у "Медовому домі" в Мукачеві

Першими в Україні зробити повноцінну туристичну атракцію з бджолярського господарства здогадалися саме в Мукачеві. Створення медової анімації було продиктоване попитом – в Закарпатті існує травневий і вересневий фестивалі меду, три зони медової дегустації (у Мукачівському, Хустському та Міжгірському районах) та пам’ятник бджолі у с. Вучкове Міжгірського району.

Якщо вам здається, що їсти мед не надто цікаво – ви помиляєтеся, адже дегустація у «Медовому домі» передбачає перегляд унікальних світлин, на яких відображені тонкощі процесу збору меду, розповідь про життя бджіл та про можливості застосування продукції бджільництва і,звісно, дегустація кількох видів меду та трьох різновидів медових настоянок. Тривалість цієї атракції – від 60 до 90 хвилин.

Замовити її можна безпосередньо у господині Людмили Перести, за телефоном 096 300 57 75.

Кельтська дегустація

Ель, вермути та настоянки з дикоростучих плодів – от вагомі аргументи, заради яких варто відвідати агросадибу «Кельтський двір під Ловачкою». У старовинному підвалі гостям пропонують три види домашнього елю — кельтський, імбирний, та кукурудзяний, — виготовлених без пастеризації та фільтрації, а також сидр власного виробництва. Ще одна фішка дегустації – унікальні вермути приготовані на основі європейських сортів винограду з використанням понад п’ятдесяти видів лікарських трав.

Фото: Сергій Мазур

Досвідчені дегустатори також радять не обходити увагою натуральні настоянки з фруктів та коренів. Серед них особливою популярністю користуються хренівка, кедрівка, тернівка, кизилівка, сливовиця, черешнівка, дичківка.

З ексклюзивних і витриманих напоїв туристи можуть скуштувати джин, шнапс, граппу, орухо, ракію, виготовлених з сировини, яку вирощують в агросадибі «Кельтський двір під Ловачкою».

Зв’язатися з нащадками кельтів можна за номером 066 00 53501.

Вікторія Рижова, Varosh.com.ua

0 #