Art

Detenpyla Gallery: кухня-майстерня чи майстерня-галерея

19 Березня 2013 7 514

Львівську галерею сучасного мистецтва у 2011 році заснували троє закарпатців: Станіслав Туріна, Павло Ковач та Юрко Білей.

Detenpyla – це проект галерейного простору, який створили у приміщенні колишньої пральні, сьогодні – кухні.

Проект “Позиціястандім” (Юрій Білей, Павло Ковач (Junior), Стас Туріна)

Перша виставка тут відбулася 5 березня 2011 року. Від цього самого дня молоді художники і не тільки, можуть у стінах цього приміщення обмінюватися своїми досягненнями, спілкуватися, знайомитися, жити, їсти, спати та випивати.

Проект “Колекція” (Габріел Булеца)

_______________________________________

– Для мене Detenpyla Gallery – це точка, у якій перетинається багато цікавих людей. Це цікава спроба попрацювати з іншими художниками, пожити з їхніми роботами. Коли живеш з роботами художників більше двох тижнів, відчуваєш до них вже щось більше. Кожна виставка має свою енергетику, свій настрій, щось таке, чого зразу не відчуєш, – каже один з засновників галереї Павло Ковач.

Митець переконаний, що Detenpyla – не просто галерея, а місце, у якому хочеться бути, думати, творити, спілкуватися.

_______________________________________

Ідею галереї хлопці “запозичили” з 70-80-их років ХХ століття – періоду андеграунду і квартирників. От як вони самі описують начиння приміщення: “круглий прозорий стіл; дихаючі, плачучі, цвітучі, протерті до кісток стіни; зелений диван; червона батарея, а зверху в куточку сузір’я Моті; каналізаційний люк; кухня; і особливо око, всевидюче око, яке своїм поглядом дезінфікує сакральний чан (а іноді заглядаючи в нього можна побачити котів – провідників в інший світ)”.

Виставка “Олександр Матвієнко. З ужгородських колекцій” (Олександр Матвієнко)

_______________________________________

Юрій Білей наразі живе та працює у Львові. Каже, що це місто обрали для галереї не випадково.

– 5 березня 2011 року у мене відкрився проект у Музеї Ідей “Початок. Кінець. Початок…”. У той самий день було відкриття у Павла в галереї “Дзиґа”. A декілька днів перед тим ми з ним запропонували Станіславу Туріні зробити свій проект у нашій майстерні (теперішня Detenpyla Gallery).

Вийшло так, що у Львові майже одночасно відкрилися три проекти молодих закарпатських художників. Тому, все вийшло природно і логічно. 

Ужгород був і є для мене одним з найпрекрасніших міст в Україні. Тому, якщо колись я буду жити там, то докладу усіх зусиль, аби подібний простір з’явився і у рідному місті, – каже Юрко Білей.

_______________________________________

_______________________________________

Станіслав Туріна:

– Напевно, галерея просто проросла на цьому місці, так, саме проросла. Коли вона лише відкрилася, то була іншою та і я також. Сьогодні у нас з нею багато спільних друзів. Вони нам дуже допомагають.

Підтримують Detenpyla Gallery мистецьке об’єднання “Дзиґа”, інформаційний об’єкт “ІО Імовірність”, проект синтезу мистецтв “ЕКЛЕ” та журнал “ART Ukraine”.

_______________________________________

Проект “100…plus” (Тереза Барабаш)

Завдяки Detenpyla Gallery вже незабаром закарпатці, за підтримки мецената Мар’яни Кавінської, відкриють нову галерею у Львові. Цей простір буде більш класичного формату.

Побажаймо їм гарного втілення нової ідеї!

Усі виставки, анонси та плани митців можна знайти на сайті detenpyla-gallery.org.

Росана Бісьмак, спеціально для Varosh.com.ua

Фото люб’язно надані Detenpyla Gallery

0 #