Культура

Ужгородська дизайнерка намалювала інтерактивну дитячу казку для IPad

19 Лютого 2013 5 769

Молода художниця та дизайнера з Ужгорода Олена Бугренкова взяла участь у оформленні дитячої книжечки, яка вже найближчим часом вийде в українському електронному видавництві Videlka.

Книжка матиме назву «Новорічні пригоди Любаша та його друзів». Написала її Олена Кухарська за мотивами твору Василя Малишка, і буде презентована насамперед у електронному варіанті, зокрема для смартфонів та IPad-ів.

Отже, її можна буде не лише читати і дивитися гарні малюнки, а герої казкової історії будуть рухатися і розмовляти! Програмну частину виконає Андрій Демидов. Щиро сподіваємося, що інтерактивна історія про пригоди зайчика Любаша, медведика Пашки та білочки Дзвінки сподобаються не лише дітям, а й дорослим, які ще вірять у казки.

«Я підготувала 12 ілюстрацій та зробила макет обкладинки, – розповідає Олена Бугренкова. – До кінця цього тижня, сподіваюся завершиться верстка, потім відбудеться процес озвучення, тож є сподівання, що вже за два тижня книжка з’явиться у продажу».

Олена Бугренкова навчалася у коледжі мистецтв ім. А. Ерделі та Закарпатському художньому інституті. Нині займається книжковою графікою, ілюстрацією, а також дизайном і пошиттям одягу. Зокрема, виготовляла костюми майже для всіх кліпів закарпатського гурту «Рокаш».

Крім цього, має чимало інших захоплень – в тому числі робить іграшки «хенд-мейд». Найулюбленіша тема – кролики. А ще чудово фотографує, у 2011 році у складі команди виграла фотоконкурс «Битва фотографів 4», який щорічно проходить в Ужгороді. Минулого року отримала премію «Кращому книжковому ілюстратору 2012 року» на виставці «Графічне Закарпаття».

Щодо оформлення книжок, то досвід у Олени Бугренкової уже є, і досить вдалий. Хоча вона сама вважає себе лише початківцем у цій справі. «Це практично лише мої перші кроки, отже судити читачам та глядачам», – каже вона.

Варто додати, що наприкінці минулого року Олена допомогла у дебюті учениці 9 класу ужгородської ЗОШ № 6 Юлії Тарасюк. 13-річна ужгородка написала фантастичну повість під назвою «Ромена».

«Ця книжка — про те, як утворилася нова сім’я — родина друзів, котрих пов’язують справжня дружба й любов», — так йдеться в передмові. Повість майстерно доповнена малюнками Олени Бугренкової.

«У шухляді» Олени зберігається ще чимало цікавого матеріалу. Її улюблені персонажі – барон Мюнхгаузен та капітан Врунгель, які вже «ожили» на папері.

Також Олена з власної ініціативи намалювала ілюстрації до нової книги Дмитра Кешелі «Мармалада».

«Я прочитала цю книжку і побачила в ній чимало колоритних персонажів, які так і просяться на олівець! – розповідає художниця. – Однак показати їх авторові у мене вже забракло сміливості…»

І ще не все – незабаром готується до видання книга кулінарних рецептів від Оксани Пащак, там теж будуть дуже смачні малюнки! Але це поки що сюрприз!

Олександр Ворошилов, для Varosh.com.ua

0 #