Культура

Справжній День Ужгорода: об’єднання містян та відновлення традицій

23 Вересня 2013 5 820

Вже чимало людей долучилися до організації справжнього 1120-річчя Ужгорода, який запланували відзначити 6 жовтня.

Концерт, денне та вечірнє святкування вирішили організувати самі ужгородці. Їх об’єднала та мотивувала офіційна програма відзначення свята, у якій хедлайнером стане гурт "Пающие Трусы".

Як кажуть організатори свята, вже сьогодні є перелік гуртів, як погодилися долучитися до ініціативи і виступити на справжньому Дні міста безкоштовно: гурт "Елегантно Зіпсовані", "In Submarine", "Elefunk Vibrations", "4исла". Відповідь від решти ужгородських виконавців наразі очікується. Також організатори планують запросити і хедлайнера свята, виконавця з загальноукраїнським ім’ям. Утім, хто це буде поки невідомо.

Також у мережі вже з’явилася сторінка, на якій можна буде слідкувати за всіма новинами та анонсами справжнього Дня міста. Оновлюватися вона почне вже сьогодні. 

Головні організатори свята та оргкомітет: Олександр Мерявчик, Вікторія Рижова, Сергій Пішковцій та Василь Чайкович, розповіли нам трохи про підготовку до свята та власну мотивацію.


Олександр Мерявчик, журналіст, телеведучий, громадський діяч

– Усе розвивалося дуже швидко. Я прокинувся, прочитав про труси і, як всі адекватні люди, був приголомшений. Тоді я написав обурливий пост у Facebook, у якому закликав усіх бойкотувати цей концерт і не йти на нього. Фідбек був максимальний: усі підтримували, ділилися моїм постом. Але потім я трохи заспокоївся і подумав, що просто бойкотувати – це не вихід. Тоді я написав наступний пост про те, що потрібно організувати свій – альтернативний – День міста. Вже через три дні ми мали сформований оргкомітет, майже повну програму. Зголосилися всі: і Night Ride, і Yard Sale, і безліч активних місцевих організацій.

Загалом, ми оранізовуємо все на безкоштовному ресурсі тих людей, що зголосилися допомогти. Музиканти готові безкоштовно виступити, менеджери та pr-ники – безкоштовно нададуть свій ресурс, медіа – безкоштовно розмістять інформацію, поліграфія – безкоштовна, є дизайнер, який безкоштовно зробить графічне оформлення. Єдине, що потребує справжніх коштів – це технічна сторона, музичене обладнання, світло та сцена. Для цього ми, звісно, шукаємо партнерів. На щастя, люди вже самі телефонують, відгукуються.

Ми не позиціонуємо цей конерт і День міста, як альтернативний, це справжній День міста Ужгород. Бо раніше він і святкувався у першу неділю жовтня. Утім, колишній мер міста Сергій Ратушняк переніс його на середину вересня, а старий-новий міський голова, Віктор Погорєлов, продовжив його традицію.

Сьогодні ми закликаємо усіх підприємців, які можуть долучитися та підтримати нас ресурсом або фінансами, приєднуватися до нас. Вже незабором з’явиться електронний рахунок через який і ужгородці зможуть долучитися до організації Дня міста. Думаю, що за тиждень-півтора ми назбираємо кошти на обладнання. Мені дуже приємно, що люди можуть ще так зібратися і зробити щось разом – безкоштовно. До кінця тижня це буде справжній рух, бо вже є і чимало ідей щодо проведення різних соціальних акцій.


Вікторія Рижова, журналіст, радіоведуча, громадський діяч

– Вже досить давно в Ужгороді не відзначали День міста належним чином – якісними заходами з хорошими хедлайнерами та гарними ініціативами ми, на жаль, не розбалувані. Втім, городяни просто не повірили своїм очам, коли стало зрозуміло, що запрошення низькопробного та пошлого гурту "Поющіє труси" – це все, на що міська влада спромоглася для святкування 1120 річниці Ужгорода.

Оскільки така програма явно не розрахована на людей з хорошим смаком та почуттям самоповаги і поваги до свого міста, група активістів вирішила спробувати організувати альтернативне святкування своїми силами.

Я переконана, що громада міста достатньо сильна та ініціативна, щоб впливати на процеси та робити своє життя і дозвілля якісним, коли особи, яких вона на це вповноважила – не справляються. Всі виконавці, які дали попередню згоду на участь у концерті та всі люди, задіяні в організації, працюють на ентузіазмі, тож будь-яка посильна допомога буде дуже доречною.


Василь Чайкович, колишній директор театру ляльок "Бавка", організатор культурних заходів в Ужгороді

– Я завжди підтримую добрi традицiї мicта. Тому ми у першу недiлю жовтня, як це й було раніше, святкуємо разом 1120 рiчницю Унгвара – Справжній День міста.

Наразі у нас відбувається лише комінікативний та договірний момент. Утім переконаний, що вже сьогодні приступимо до конкретних справ.

До слова, 6 жовтня буде гарантовано хороша погода (ред. – посміхається). 

Запрошую усіх долучитися до прекрасного свята, і до його організації, звісно, теж.


Сергій Пішковцій, журналіст, засновник Inspired, громадський діяч

– Те, що хедлайнером на Дні міста у центрі Європи стала група під назвою "Поющие трусы", це лише один бік проблеми. З чим зазвичай у всіх асоціюється фраза "День міста"? Трешове свято у совковому стилі, з врученням нагород, вихваляннями влади про покращення життя та пекельним набором виконавців. З року в рік повторюється одне й те саме. Мене це обурило. І після неймовірної реакції в Facebook я зрозумів, що це обурило не лише мене.

Якщо хочеш, аби щось було крутим – зроби це сам. Саме за таким принципом ми й зібрались зробити міське свято 6 жовтня. Звісно, це нелегко: потрібно знайти кошти, потрібно узгодити технічні деталі, зібрати музичну та денну програму. Але буквально кожен, хто чув цю новину, звертається зі своєю підтримкою, і це дуже тішить, бо ми розуміємо, що ми не самі.

Вже незабаром всю актуальну інформацію про свято можна буде знайти за адресою uzhgorod.uaday.org, починаючи від музичної програми, завершуючи реквізитами для фінансової підтримки. Якщо у когось є ідеї, спонсорські пропозиції або навіть вільні руки – нам потрібна ваша допомога, як ніколи. Я сподіваюся, що нам вдасться зробити той День міста, про який ужгородці мріяли завжди.

Програма заходу за посиланням.

Varosh

0 #