Культура

Sziget 2016: брудні танці

11 Серпня 2016 2 595

Так, ніби минулих 12 місяців не було. Так, ніби вчора ми були тут і сьогодні повертаємося знов. 24-ий Sziget зустрічає флешбеками та відчуттям, що фестиваль почався не сьогодні. Острів Свободи обростає наметами починаючи з 7 серпня і станом на -1 день фестивалю, коли не всі ще доїхали, все вже кипить, бурлить і вирує.

Паспортний контроль на вході. Все серйозно. Попередньо придбаний ваучер обмінюється на фестивальний браслет лише за умови наявності та сканування паспорта. Браслет з запрограмованим QR-кодом, кожен відвідувач переступає рамку металодетектора, габаритний багаж пропускають через рентген.

Над фестивалем збираються хмари. На вечір обіцяють "невеликі опади", а поки вітер здіймає куряву навколо мейнстейжду.
Головна сцена цього року названа на честь Дена Панаітеску, одного з засновників фестивалю, легендарного промоутера, котрий трагічно загинув в автокатастрофі 15 липня.

Marky Ramone’s Blitzkrieg відіграють півтора годинний концерт. Легендарний барабанщик легендарних The Ramones, Marc Bell таким чином святкує 40 річницю народження Панку.

Ви ж пам’ятаєте, як ми домовлялись стосовно цих репортажів: думка автора – це думка автора, у кожного свої враження від побаченого і почутого, і не кожен офіційний титулований гедлайнер мені гедлайнер за відчуттями.

Skunk Anansie на Sziget не вперше. Чула майже легенди про те, якою потужною Skin буває на живих концертах. Як і в тих фестивальних історіях, вона пірнала в натовп і здавалось, в результаті, на руках фанатів часу провела більше, ніж на сцені, а матеріал з нового альбому відспівався публікою на рівні з давно улюбленими піснями. Весь час йшов дощ, і під кінець концерту він ставав сильнішим. Як і запал гурту. Виступ тривав довше запланованого, а це вам не програмний біс прорахований у розкладі. Стара школа.

Наступними головну сцену протоптали Die Antwoord. Напередодні зустріли їх в купальнях, дуже привітна молода сім’я. Сказати, що чекала цей концерт – це нічого не сказати. Відколи ці африканські "потворки" розривають медіапростір хотілося побачити це наживо, щоб зрозуміти, чого воно насправді варте. В результаті, цей концерт зараховується до найкращих фестивальних лайвів. Yolandi демонічно-прекрасна, з Ninja вічно падають штани і він до біса милий з публікою. Було весело і гучно, а ще гаряче, що надзвичайно важливо в умовах промоклого до ниточки одягу.

Живий виступ Chemical Brothers це той випадок, де ти маєш поставити галочку, якщо бодай трохи цікавишся електронною музикою. А коли тобі вистачає знань і навиків, щоб оцінити його не тільки по "качає/не качає" – то і взагалі обов’язково. Техніка відчеканена роками експериментів, своєрідна візуалізація і світлове шоу – це вдала крапка -1 дня головної сцени Sziget.

Недалеко від мейн стейджу знаходиться фестивальне представництво однієї з потужних концертних локацій Будапешта Budapest Park. Тут відіграють десятки трибютів протягом наступних семи діб. Rage Against The Machine by Subscribe поманило нас на звук. Але для повноти картинки вам необхідно уявити, як ви стоїте посеред натовпу на концерті з закритими очима і чуєте майже Zack de la Rocha, а відкривайте очі і бачите лисіючого дредастого чоловічка з експресією Оксани Білозір.

Прямуючи до Magic Mirror ми постійно перебуваємо в перезбудженому натовпі і я нізащо не повірю, що все оце розігналося менше, ніж за один фестивальний день. Привид вандалізму, який спустошував острів на останній день минулорічного Sziget вже добряче понадкушував територію. З флагштоків позникали прапори, банери з фотографіями вже проріджені, найімовірніше тими, хто себе на них впізнав. Встигаємо на завершення концертної програми "Ashes to Ashes" присвяченої David Bowie. Після якої розпочнеться вечірка "Feel The Funk" і тоді Magic Mirror стане тим, чим я його знаю.

По щиколотку в багні з пластиковими кубками і пивними бляшанками фестивальні банди йорзають у пошуках пригод. Острів вимішаний до однорідної маси та готовий до приготування.

В ім’я інстинкту самозбереження і великої місії висвітлення Sziget 2016 я пишу мамі, що поїла, що в шапці і рушаю в намет під платановим деревом набиратися сили на наступний день. Далі буде…

Катя Маріаш, Varosh

Фото: Віталій Маріаш

0 #