Культура

Час подумати про Sziget 2016

30 Травня 2016 2 186

Літо 1993 року стало стартовою точкою історії найбільшого європейського фестивалю Sziget. Острів Обудаї, в столиці Угорщини – Будапешті, 23 роки поспіль приймає сотні тисяч гостей, котрі на тиждень залишають домівки і звичні справи, щоб за тиждень на "острові Свободи" забути про всі проблеми та незгоди, знову повірити в людство і мир у всьому світі. Нічого не плануйте 10-17 серпня. Нічого, крім фестивалю Sziget.

Минулого року напередодні фестивалю ми публікували матеріал з підказками "Примітки для незайманих" – для тих, хто планував потрапити на Sziget вперше. Далі подаємо оновлену інформацію, котра стане в нагоді тим, хто збирається відвідати Sziget 2016.


Віза


Нам так довго обіцяють безвізовий режим, що це викликало звикання і відсутність реакції. Громадянам України для поїздки на фестиваль Sziget досі необхідна діюча шенгенська віза.


Дорога


З моменту виходу з дому з туристичним наплічником розпочинається ваша історія фестивалю. Дорога – невід’ємна частина пригоди. І тут не важливо, чи добираєтесь ви власним авто (паркінг на території фестивалю цьогоріч вартує 95 євро за 1 авто на 10 днів, а за межами острова – 65 євро з безкоштовним трансфером з паркінгу на острів), BlaBlaCar’ом чи потягом.

Схема добирання залізницею залишається незмінною: Чоп – Захонь – Будапешт. Традиційна акція від угорської залізниці MÁV залишається актуальною: знижка 50% на квитки, якщо при покупці квитка озвучити Sziget як головний напрям руху, а вже на території фестивалю проштампувати квиток у фестивальному представництві MÁV, ну і вберегти цінний документ протягом тижня невпинних гулянь.

З вокзалу Nyugati добиратись 20-25 хвилин: трамвай № 4-6 – на третій зупинці – Margit Híd-Budai Hídfo перехід на станцію міської електрички HÉV, необхідний напрям Szentende/Békásmegyer. Зупинка фестивалю називається Filatorigát (4-а зупинка).

З вокзалу Keleti (40-45 хвилин): червона лінія метро M2 у напрямку Déli Pályaudvar до станції Batthyányi Tér (5-а зупинка) звідки пересідаємо на міську електричку HÉV (це кінцева) і прямуємо до станції Filatorigát (5-а зупинка).

З вокзалу Déli (25-30 хвилин): червона лінія метро М2 у напрямку Örs Vezér Tér, а далі все як в маршруті з вокзалу Keleti –станція Batthyányi Tér (2-а зупинка) звідки пересідаємо на міську електричку HÉV (це кінцева) і прямуємо до станції Filatorigát (5-а зупинка). Рухайтесь разом з натовпом до входу на фестиваль!


Сіті-пас


Sziget-Budapest CityPass може бути на 2 або 13 днів. І цього року за них попросять 12 і 33 євро відповідно. Не забуваємо – браслет сіті-паса дарує вам абсолютну свободу пересування по місту, безлімітний абонемент на громадський транспорт і човни Sziget, що курсують від центру міста до території фестивалю, ну а купон на безкоштовне відвідування легендарних купалень майже завжди стає вирішальним аргументом у всіх суперечках стосовно доцільності таких додаткових витрат.


Квитки


Всі п’ятиденні абонементи на фестиваль було розпродано ще до кінця березня. До 1 серпня тижневий квиток вартує 269 євро, а по тому – 289 євро. П’ятиденний квиток перетворити на тижневий можна за 65 євро (минулого року це коштувало 30 євро).

Перепустка на один день – 59 євро. Тривалість одноденного квитка – з 11:00 до 8:00 наступного дня. Душ і кемпінг доступний при перебуванні від 2 днів і більше.

Діти до 11 років років (дата народження після 17 серпня 2005 р.) проходять на острів безкоштовно. Особи до 14 років перебувають на території фестивалю у супроводі дорослих.

Через нову систему реєстрації, кожен відвідувач повинен надати дійсне посвідчення особи (паспорт) для ідентифікації та отримання фестивального браслету.


Браслети


Браслети вважаються дійсними лише, якщо вдягнуті на зап’ясток. Пошкоджені, склеєні, порізані, незастібнуті або застібнуті значно ширше зап’ястка — вважаються недійсними. Браслети не підлягають передачі іншим особам. Пошкоджені та загублені браслети не підлягають заміні.


Проживання


При наявності тижневого, п’ятиденного чи денного квитка на два дні поспіль – у вашому розпорядженні базовий кемпінг. Базовий кемпінг — це фактично весь фестиваль, виключаючи місця перед сценами, на дорогах, стежинах і тому подібних місцях, де "дуже хочеться", але не дуже розумно. Розміщення намету відбувається за принципом "хто перший прибув". І запропонувати б вам покращені кемпінги, от тільки розпродано все.

Залишається ще варіант готелів, хостелів та орендованих квартир в місті.


Розрахунок


На острові діє безготівкова система розрахунку за всі товари з допомогою фестивальної картки Festipay, яка оформляється на території фестивалю і на яку зараховуються угорські форинти (HUF). Можна також користуватися банківською карткою з функцією PayPass. З гривневої картки буде відбуватися подвійна конвертація валюти, тому неуникні втрати. На території острова є банкомати OTP Bank.


Лайн-ап


У кожного, хто їде на Sziget є на те вагома причина. Тим, кому принциповою є музична складова цікаво буде дізнатися, що цього року на фестиваль заявлені Muse, Rihanna, Manu Chao, Die Antwoord, Sum 41, Kaiser Chiefs, Parov Stelar, MO, Bring Me The Horison, Skunk Anansie, UNKLE, John Newman, Sia, Noel Gallagher, Crystal Castles, Bring Me The Horizon, Sigur Rós, The Last Shadow Puppets, David Guetta, The Neighborhood і багато інших. Україну цього року представлять гурт Brunettes Shoot Blondes та техно ді-джеї Woo York і Nastia. Остаточний лайн-ап ще не затверджено, тому можна чекати сюрпризів.

Ажіотаж навколо квитків і розпродані кемпінги натякають, що коли довго думати, то можна нікуди не потрапити… А коли на одну долоню взяти літо в місті, де не можна шуміти після 22:00, на іншу взяти найкращий європейський фестиваль – думати нема чого. До зустрічі на Sziget 2016!


Усі наші звіти з минулорічного фестивалю Sziget читайте за посиланням.


Катя Маріаш, Varosh

Фото: Sziget

0 #