Культура

Антоніна Стряпко: володіння німецькою – запорука досягнення мети

15 Серпня 2016 3 515

Володіння іноземною мовою сьогодні є таким самим важливим навиком, як і вміння комунікувати чи працювати за комп'ютером. Якщо ще 30 років тому мову вчили задля загального розвитку, то сьогодні це потреба кожної успішної людини.

Наш співрозмовник – директор TOP School Антоніна Стряпко. Викладачем іноземної вона працює вже 5 років, розмовляє 4 мовами і знає, як стають поліглотами.


– Сьогодні в Ужгороді багато мовних шкіл та курсів, чим особлива TOP School?

– Мовних шкіл тепер справді багато. Як на мене – це чудово, адже здорова конкуренція завжди призводить до покращення якості послуг, креативу та нових ідей. Наша школа особлива завдяки основним принципам, яких ми притримуємося: професіоналізму та турботи про кожного клієнта. Довіртеся нашому професіоналізму – так розшифровується наша школа TOP School – Trust Our Professionalism.

Перед тим, як взятися викладати німецьку мову, наприклад, я не тільки вивчала її, але й неодноразово відвідувала Німеччину аби мати практику живого спілкування. Адже як можна викладати мову країни, яку ти ніколи не бачив? Досить часто, до того ж, виникають питання про національний характер німців, особливості їхньої поведінки – без особистого досвіду на такі питання можна дати хіба відповіді-кліше, що може викривити сприйняття. Саме тому, ми завжди намагаємося вкласти в кожного учня щось більше, ніж просто знання граматики чи словниковий запас. Ми знайомимо з культурою та історією Німеччини, запалюємо бажання до дослідження, пристрасть до німецької мови.

– Раніше, аби вивчити мову, люди вступали на відповідний факультет. Зараз для цього достатньо занять у вашому закладі, за скільки реально вивчити німецьку?

– В сучасному світі, який ставить стільки викликів, витратити 5 років на вивчення іноземної мови – недопустима розкіш. Тим більше, коли ви вивчаєте будь-яку іноземну мову, основне – це вміти спілкуватися, а не заглиблюватися в граматичні деталі. Тому, маючи професію, опанувати мову можна на курсах. Проте, я дуже скептично ставлюся до рекламних закликів про "німецьку за 2 тижні" чи "за 2 місяці".

Успішність вивчення іноземної мови напряму залежить від мотивованості студента та його дисципліни. Тому, коли до мене приходять клієнти та питають – а довго треба вчитися? – я завжди відповідаю – згідно розроблених стандартів один рівень займає в середньому 60 академічних годин, проте все залежить від вас. У мене була одна учениця – просто феноменальна жінка – вона за рік вивчила німецьку з нуля до рівня В1. Але вона мала залізну волю та шалену самодисципліну – адже крім наших занять, вона щодня приділяла час німецькій, ніколи не "сачкувала". Завжди ставлю її в приклад.

– Чим відрізняється навчання дітей та дорослих?

– У дітей значно більше вільного часу. (посміхається – ред.) Для дітей ідеально підходять групові заняття, адже дух суперництва інколи може творити дива. Діти значно вільніші у своїй поведінці, відповідно легше сприймають інформацію в різних форматах –ми і співаємо, і танцюємо. Це надзвичайно ефективно. Старші вважають це несолідним. Проте часто переконуються, що просто зазубрити слова – без контексту – марна трата часу. А почнеш собі наспівувати – і одразу всі слова згадаєш. Проте, з іншого боку, у дітей менше розуміння навіщо взагалі вивчати іноземну мову. Досить часто вони сприймають це просто як забаганку батьків, або максимум – задля хороших оцінок в школі.

Саме тому є дві основні речі, які мають зробити батьки та вчителі – по-перше, відвезти дитину в країну тієї мови, яку вона вивчає, та, по-друге, "заразити пристрастю" до мови. Приведу приклад моєї дитини. Приїхавши в Німеччину в грудні 2015 року, моя Соломія знали лише 2 слова німецькою "guck mal" (дивись) "komm" (ходи). Я заборонила їй говорити українською, коли ми виходили з помешкання. Спочатку, вона шалено протестувала. Проте, опинившись в садочку, вона дуже швидко усвідомила, для чого їй мова. Спочатку вона послуговувалася англійською, проте діти не розуміли її. І по-трохи вона почала переходити на німецьку. В свої 6 тепер вона дуже чітко розуміє – хочеш мати друзів – говори німецькою. Переважна ж більшість дітей в школах, які ніколи в очі не бачили німців – не розуміють перспектив, які їм малюють дорослі. Ми робимо все можливе, аби змінити таке "шкільне" ставлення до мови на живе, зацікавити дитину, захопити її уяву.

– Знання іноземних мов сьогодні не забаганка, а необхідність. Хто приходить по ці знання?

– З кожним роком німецька мова стає дедалі популярнішою – хтось веде бізнес орієнтований на Європу чи готується до навчання за кордоном, у когось німецька мова є другою іноземною у школі. Є й такі, хто готується до виїзду за кордон на постійне проживання. Тому володіння німецькою мовою є запорукою досягнення своєї мети. Дуже часто роботодавці шукають фахівців з маркетингу, менеджменту чи інших галузей вже зі знанням німецької мови. І не можуть знайти. Дуже часто отримую такі дзвінки – чи можу порадити когось зі своїх студентів. Проте, при високому рівні англійської мови, німецька досі лишалася в тіні.

Тому моя порада всім студентам, та молодим спеціалістам – не чекайте, доки вам відмовлять в шикарному робочому місці лише через відсутність знань з німецької мови – вчіть тепер. До того ж, для ведення бізнесу – головне саме знання, а не сертифікат чи диплом. Також дуже часто приходять жінки, які виїжджають в Німеччину, оскільки поєднали вузами Гіменея свою долю з німцем. Тут є своя специфіка, адже в такому випадку ми ціленаправлено готуємося до здачі іспиту для отримання візи.

– У якому форматі проходить навчання?

– Формат навчання завжди залежить від того, хто і з якою метою прийшов вчитися і скільки часу є в нашому розпорядженні. Буває так, що потрібен інтенсив. Ніколи не забуду моїх найулюбленіших Даніеля та Анну-Марію, які перед вступом в угорську гімназію зробили неможливе – за 23 уроки, які у нас були, вони підготувалися до іспиту і вразили екзаменаторів, адже ті були попереджені, що діти не вивчали німецьку раніше. З дітьми, які ходять протягом року на групові заняття ми дуже багато співаємо, вигадуємо, граємо. Проте умова строга та єдина – жодного слова українською. З дорослими йдемо по наростаючій – від граматики, до максимального спілкування.

– Про ваш мовний табір говорить чи не усе місто, яким він був уьогоріч?

– Цього року наш лінгвістично-мандрівний табір був, як сказала мама одного з наших клієнтів, крутобомбезним. Ми провели 3 зміни – 2 зміни денного, та 1 зміну в Карпатах. Хочу сказати, що спробували формат поєднання серйозних походів в гори та мовної програми ми ще минулого року. Це був досить великий ризик, адже багато батьків, не вірячи в сили власних дітей, побоялися віддати їх до нас. Проте ті, хто не побоявся – були в захваті. Та й переживати не було чого, насправді, адже наші походи – це не просто вивезти дітей в найближчий ліс. Ні! Дітей супроводжує Костянтин Балабанов – найдосвідченіший гід, якого можна знайти, якого діти обожнюють за його захопливі розповіді та навики, яким він їх вчить.

Цього року ми доопрацювали програму, розробили нові захоплюючі маршрути і витримали навіть денні заїзди в дусі основного принципу – подалі від брудного міста, подалі від банальності, назустріч пригодам та новим враженням. Цього року навіть в мовні дні ми вивозили дітей за місто – займалися на природі, каталися на конях, мали рухливі ігри.

В садибі "Ерташ", де проходив наш 2 заїзд, діти взагалі подолали такі відстані та такі висоти, що точно можуть собою пишатися, і їм точно буде що написати у творі "як я провів це літо". Авжеж дуже важливим елементом була мовна програма. Цього року ми також вперше запропонували не тільки англійську, але й німецьку мову. Тому в "Ерташі" ми мали і "англійців" і "німців". Особливо весело було, адже співпало по часу з чемпіонатом Європи з футболу. Діти вболівали вже не просто будь за кого, а обирали для вболівання Німеччину чи Англію, в залежності від мови, яку вчили. Це, як на мене, було чудово.

Крім того, кухня заслуговує на окрему розповідь – так смачно не годують, певно, ніде. А ще – всі прийоми їжі за одним спільним сімейним столом. Здавалося б – дрібниця, але задумайтеся, як часто ми в метушні щоденності не встигаємо просто посидіти разом, поділитися основними враженнями за день та просто поспілкуватися.

– На осінні канікули плануєте щось організовувати?

– Авжеж! З 30 жовтня по 5 листопада в садибі "Ерташ". Чи може щось бути краще за гори, чисте повітря, трави, гриби, ягоди? Жодних потоків машин, натовпів людей, комп’ютерних ігор, телефонів та гаджетів. Ми вже розробили програму походів: похід на г.Черемха (1130 м над рівнем моря), похід на Лютянську Голицю (1374,9 м над рівнем моря.), похід на полонину Старостина (1229 м над рівнем моря). І звісно інтенсивна німецька та англійська, а також багато веселощів.

– Що б ви порадили тим, хто хоче вивчити іноземну мову?

– Приходьте в TOP School – реєстрація вже відкрита. (посміхається – ред.)



Розмову вела Вікторія Жуйко-Сабо

Фото: Костянтин Балабанов, портрет – Маріан Логойда

0 #