Ідеї

Старе місто: сучасна стратегія розвитку – семінар в Ужгороді

10 Травня 2016 2 921

Під такою назвою відбувся семінар, організований громадськими організаціями Інститут міста Ужгород, Лабораторія міста Ужгород, Культурний центр "Кубло" (Асоціація сприяння освіті та культурі "ЛІК"), ALDA (European Association for Local Democracy), Ініціатива "Ужгород-2040" та ГО "Форза".

На відкриту зустріч громадські активісти привезли експертів зі Швейцарії, Чехії, Словаччини, Івано-Франківська та запросили до діалогу місцевих представників влади, архітекторів, культурологів, підприємців, журналістів, викладачів і студентів освітніх закладів.

– Справа в тому, що зараз в Ужгороді активно піднялося питання стратегічного планування міста. У міській раді з цього приводу навіть утворено 2 робочі групи. Але чомусь ми підозрюємо, що жодна з цих груп не розуміє, за що вона взялася, і як саме треба цю стратегію розробляти, – пояснила ідею зібрання одна із організаторів семінару, представник громадської організації "Кубло" Тетяна Смрига.

Те, яким буде Ужгород у майбутньому, серйозно хвилює громадських активістів. Чи буде включено питання збереження культурної спадщини в стратегічний план розвитку, чи комфортно житиметься нащадкам у місті? За словами Тетяни Смриги, цими проблемами мав би опікуватися генплан, але активісти не погоджуються з коригуваннями чиновників, мовляв, ті більше відстоюють інтереси підприємців. При цьому, вже зараз в Ужгороді торгові площі у 50 разів перевищують нормативи, а зелених зон навпаки – стає дедалі менше.

– Ми новачки у цих питаннях і зрозуміли, що самі не впораємося із грамотним плануванням стратегії розвитку міста. А в міській раді відбувається не все так, як би мало відбуватися. Формальна сторона присутня, а головного голосу людей, як би це мало бути, немає. От і вирішили всі разом зібратися, покликати експертів і це обговорити, – каже Наталія Волошин, представник ГО "Форза".

Перед присутніми виступили направду сильні і знані у Європі експерти: Урс Томан, провідний швейцарський урбаніст, розробник стратегії розвитку м. Вінниця, Осама Окамура, архітектор із Чехії, один із керівників Архітектурного інституту м. Прага, читає лекції в США, Чехії, Сербії, Японії, Таїланді, Німеччині, Угорщині, Міхал Гладки, голова Інституту Креативної економіки в Словаччині, Анна Пашинська, архітектор з Івано-Франківська, представник урбан-ініціативи "Тепле місто".

Доповідачі поділилися напрацюваннями стосовно концептуального просторового планування міста з урахуванням збільшення чи зменшення населення, міграційних рухів, старіння жителів, розвитку транспорту, відкриття торгових центрів, стихійних явищ, тощо. При цьому наголошували на важливості контакту чиновників з громадою, яка, власне, і стане споживачем результатів цієї стратегії.

Особливо близьким і практичним у плані застосування до Ужгорода став досвід івано-франківських урбаністів. Їм вдалося об’єднати бізнесменів для реалізації багатьох корисних ініціатив для міста. При цьому у виграші залишилися як самі підприємці, так і жителі Івано-Франківська.

Учасники зустрічі зійшлися на тому, що мабуть, це перший в Ужгороді такий великий і корисний семінар із урбаністики. Тетяна Колесник з Інститут міста Ужгорода зауважила, що подібна спільна робота об’єднує не тільки муніципалітет, бізнес, освіту і активістів, а й згуртовує самих громадських діячів. Це важливо, оскільки кожна ГО має своє бачення, займається своєю діяльністю. На прикладі останньої роботи видно, що є розуміння, консолідація, а отже, і стратегія розвитку міста будуватиметься більш чітко і злагоджено.

Лариса Липкань, Varosh

Фото: Віталій Маріаш

0 #