Думки

Race Nation: Біль, грязюка і колючий дріт – як все це може принести задоволення?

28 Березня 2019 1 303

Хочете перевірити себе не тільки на швидкість, але ще і «на міцність»? Зрозуміти, що ви дійсно можете більше?! Що, як не забіги з перешкодами можуть дати вам це? А інші не тільки хочуть, а й роблять, стаючи швидшими, витривалішими і точно сильнішими духом.

Керівники студії BODYZONE Микола і Валентина Фомішкіни якраз взяли участь в такому забігу разом зі своєю командою BODYZONE – це був забіг Race Nation «Гонка Нації», який відбувся 1 березня в Буковелі. І нижче – те, що ви точно повинні знати про такі забіги, і, звичайно ж, неймовірні емоції і враження самих учасників.


Забіги з перешкодами: що це таке?


Сучасна історія подібних перегонів почалася приблизно в 80-х роках минулого століття. Перший забіг відбувся в Англії, а згодом свою популярність цей спорт отримав багато в чому завдяки Spartan Race. В Україні є і свій забіг – «Гонка Нації» або Race Nation, який проводиться щорічно, а також з’явилися нові гонки: командний забіг Reebor, в якому ми теж брали участь в минулому році, а також Legion Run і «Дика гонка», що стартує цього року.

Забіг з перешкодами – це не просто гонка, а ще й дуже складна смуга перешкод, які ніяк не оминути. Стрибати, бігти, плисти, дертись на високі гірки, а навкруги ще купа грязюки і навіть колючий дріт! Що гірше за це можна собі уявити?! І вірите, учасники забігів справляються з усіма цими перешкодами «на ура»! Цілком зрозуміло, що такі гонки – це не тільки для тих, чиє тіло просить фітнесу, а для тих, хто шукає по-справжньому гострих відчуттів!


Що вас чекає?


Це важливо, по-справжньому важливо. Це не просто перегони, як ми вже сказали вище, тому варто приготуватися до багатьох речей. Наприклад, ось до таких емоцій після забігу Race Nation від Даніели Геворкян – учасниці нашої команди BODYZONE.

«Ты сумасшедшая!» – це слова мого чоловіка, коли я йому повідомила про черговий свій задум – участь у Race Nation Буковель. «Навіщо це мені було потрібно?!» – думала я всі 7 кілометрів тої злощасної гори. Сніг по коліно, замерзлі руки і ноги (які я примудрилася промочити практично на старті). А гора не здавалась! На відміну від мене, на жаль… Цей забіг оголив всі мої слабкі місця і страхи» – розповідає Дана.

Так, будьте готові до того, що ви сильно забруднитесь і навіть вимокнете. Взагалі, велика кількість бруду, піску, води – це улюблений антураж будь-яких забігів з перешкодами, і від цього нікуди не дітися. Але окрім цього, ви будете відчувати дискомфорт не тільки фізичний, про який ми вже неодноразово згадували вище, а й моральний. Ваша зона комфорту – зручний зал або майданчик для тренувань, душ після заняття, пляшечка холодної води, красива форма або акуратна зачіска – забудьте про це! Буде важко, і швидше за все, відразу ж зі старту.

Зате ви однозначно «кайфонете» на фініші, незалежно від того, коли ви до нього доберетеся! У будь-якому випадку, діставшись до фінішу, ви точно відчуєте непередавані відчуття. І тоді всі ваші синці та подряпини, порвані шорти, забруднене обличчя і волосся, пісок і грязюка, що забилися в рота, – все це буде невід’ємною часткою вашої перемоги. Перемоги, в першу чергу, над собою!

«І так, мені подобається бути «сумасшедшей», особливо в компанії таких самих «сумасшедших», неймовірних і безстрашних людей!» – ось як описує свої фінальні враження Даніела Геворкян.

Або ось ще одні наповнені емоціями слова від Алли Іванової – теж учасниці нашої неповторної команди: «Сьогодні вранці, після забігу, я прокинулась і почала думати, що хочеться ще раз спробувати себе в подібній гонці!»


Що важливо знати?


Але якщо ви зважилися на свій перший забіг з перешкодами, важливо врахувати безліч нюансів. І рівень фізичної підготовки, хоча і дуже важливий, знаходиться не на першому місці. Ось які поради, засновані на нашому власному досвіді і на досвіді підготовки нашої команди, ми можемо дати.

1. Ви повинні по-справжньому хотіти цього

Рішення взяти участь в гонці має бути твердим і безповоротним. Інакше ви здаєтеся вже на етапі підготовки. Фрази «це не для мене» не повинні звучати не тільки з ваших уст, а й у вашій голові.

2. Ви повинні добре підготуватися

Звичайно, ваше вольове рішення може бути і таким: ви реєструєтесь на забіг за вечір до його початку, і відправляєтеся підкорювати «вершини». Але результатом тут буде лише те, що ви зійдете вже на половині дистанції, якщо не раніше. Чи не краще зважити свої сили заздалегідь, оцінити слабкі сторони і «підтягти» їх, а сильні сторони ще більше розвинути? Наша команда BODYZONE починала тренуватися задовго до дати забігу, і багато учасників відзначають, що для них важливою була не тільки гонка, а й регулярні тренування, які допомогли стати краще навіть не для змагань, а для самих себе.

Ось слова Сніжани Брензович-Кічери, ще однієї учасниці команди: «Я налаштована тепер, як ніколи, рвати, пахати, бігати… Змінювати весь свій спосіб життя та мислення. Горда, що можу бути частиною такої команди! Було потужно, драйвово, важко, холодно, але по-дружньому тепло. Учасники, які допомагали, підтримували, підганяли, веселили, я вас не знаю, але ви всі такі чудові! Наша BODYZONE команда неймовірна! Люблю кожного з вас!»

3. Увага – на функціональний тренінг

Будь-які забіги з перешкодами – це не просто біг. Це – цілий набір факторів, з якими має справлятися ваше тіло. Стрибки, лазіння по стінах, плавання, турніки, канати і сітки, і ще багато-багато іншого. Як ви думаєте, займаючись лише банальними щоденними пробіжками, ви подолаєте все це?

4. Займайтесь з кращими

Продумати тренувальну програму з підготовки до забігів з перешкодами можна і самостійно, ретельно вивчивши питання. Але однозначно кращим варіантом буде тренуватися з «бувалими» – тими, хто вже брав участь в таких гонках і може розповісти про них не з чуток.

5. Правильне екіпірування

Ідеальний варіант – закритий облягаючий одяг: тайтси (лосіни або легінси), топи і футболки. Ніякого просторого одягу, який буде заважати вам рухатися, бути не повинно. Забудьте і про натуральні матеріали, які вбирають велику кількість води і стають важкими. Взуття має бути спеціалізоване – не просто легенькі бігові кросівки, в яких добре тренуватися в комфортній обстановці, а черевики для трейлраннінга або кросівки для бігу по пересіченій місцевості – легкі, але які захищають ноги від травм.

До слова, ми не встигнувши «охолонути» починаємо підготовку до наступного нашого забігу 11 травня в Києві, а вже в серпні плануємо взяти участь в Spartan Race в горах Румунії. Ну, хто там з божевільних хоче приєднатися до нашої команди і показати не лише свою силу, але і свою волю?! Вперед – ви можете набагато більше, ніж ви думаєте!


Читайте також:


Микола та Валентина Фомішкіни для Varosh

0 #