Життя

ANKON Project Group: архітектура та конструкції

10 Липня 2017 10 430

Проектне бюро, засноване молодими ужгородцями, займається генеральним проектуванням. Ми поспілкувалися із співвласниками ANKON, Романом Антоновим та Миколою Гаразом, а також з їхнім колегою Петром Сарвашем.

– Почалося все у 2009 році, ми зареєстрували юридичну особу і розпочали шлях розвитку та кропіткої праці. Фактично через рік-два після завершення університету. Починали працювати за спеціальністю ще з перших курсів навчання. Вчилися в Ужгороді, Львові та Києві.

Наш підхід до роботи дуже простий: якість – пріоритет. Надзвичайно важливо завжди дотримуватися цього принципу. Тільки так можна по-справжньому рухатися вперед та робити свою роботу впізнаваною, – розповідає Роман Антонов.

Архітектори: Володимир Павлишин, Андрій Опаленик, "zyx studio"

Архітектори: Володимир Павлишин, Андрій Опаленик, "zyx studio"

Архітектори: Володимир Павлишин, Андрій Опаленик, "zyx studio"

Команда працює як із місцевим замовником, так і з всеукраїнськими проектами. А також має замовлення із-за кордону. Кажуть, що різниця між цими категоріями дуже відчутна – у стилях, побажаннях, ідеях, а це, у свою чергу, додає роботі ще більшої цікавості та щоразу нових викликів.

– В нашому портфоліо є різні об’єкти – від приватних житлових будинків до 16-ти поверхівок та великих комерційних об’єктів. Серед інших проекти вирізняє, перш за все, західний та європейський напрямок. Замовники для нас – це, передусім, наші однодумці, які потребують нашої допомоги та неординарних рішень.

З багатьма ми працюємо протягом багатьох років. Вони довіряють нам і працювати з такими людьми велике задоволення, – каже Микола Гараз.

Архітектори: Володимир Павлишин, Андрій Опаленик, "zyx studio"

В команді ANKON, зокрема, архітектори Петро Сарваш, Максим Тулай, інженери Едуард Данко, Андрій Гормаш та інші профільні спеціалісти. Також є багато спільних проектів з архітектурною студією ZYX (архітектори Володимир Павлишин та Андрій Опаленик).

– Кваліфікація тих, хто працює над проектом – дуже важлива. До прикладу, у нас люди бояться пласких дахів, хоча в Європі ними нікого не здивуєш. Але людей можна зрозуміти – якість виконання інколи буває справді жахливою. Як і у кожній сфері можлива найкраща якість, до якої ми завжди прагнемо. Скажімо, у нас доволі багато об’єктів у центрі міста. Але ми намагаємося їх завжди виконати коректно як щодо замовлення, так і щодо його органічності в загальному контексті міста, – ділиться з нами Роман.

Фотофіксація об’єкту в Ужгороді на вул. Православна набережна. Офіс ІТ-компанії "Astound Commerce".

Проектування 2014 р. Реалізація 2015-2016 р. Генпроектувальник: ТОВ "Анкон Проект Груп". Автори проекту: архiтектори Володимир Павлишин, Андрій Опаленик (ZYX studio). ГІП: Антонов Роман.  Дизайн-проект інтер’єру: "The One Architectural lab".

  Дизайн: The One Architectural Lab Дизайн: The One Architectural Lab Дизайн: The One Architectural Lab Дизайн: The One Architectural Lab Дизайн: The One Architectural Lab Дизайн: The One Architectural Lab Дизайн: The One Architectural Lab Дизайн: The One Architectural Lab

Дизайн: The One Architectural Lab

Що ж до вартості роботи, то в компанії кажуть, що інколи за бажання зекономити на проектуванні, зрештою замовник втрачає набагато більше, отримуючи дуже низьку якість роботи, тому наполягають на тому, що економія має бути "розумною".

– Нас доволі часто просять переробляти вже готові проекти. І це, звісно, складно, бо запроектувати "з нуля" значно легше, ніж переробляти. Більше того, інколи нераціональні рішення у проектуванні збільшують собівартість в рази. Але і за переробки ми теж беремося, адже краще виправити недолік на папері, ніж під час будівництва – каже Микола.

З ANKON’ом вже багато років працює і Петро Сарваш, знання та досвід якого часто є дуже важливими для проектування конкретних об’єктів.

– За фахом я архітектор і нічого, окрім цього не вмію робити. Саме тому, всі свої знання і досвід я направляю на створення об’єктів та архітектурного середовища. Я радий, що зараз люди готові до реалізації цікавих та дуже амбіційних проектів. На це був величезний голод ще у минулому десятилітті.

Архітектори зі знаннями були нікому не потрібні. Зараз же їхня фаховість стає надважливою та цінною. Але цікаво, що протягом багатьох років і самих фахівців було мало. Тобто, ми як у 80-их роках були молодими архітекторами, так і через 20 років залишалися наймолодшими. Лише зараз з’явилася нова молодь з непоганою підготовкою та освітою. І що важливо – у них немає обмежень, гальм, вони вільні, дозволяють собі обирати проекти, з якими хочуть і можуть працювати, ставлять перед собою певні моральні принципи.

Мені було приємно, що вони звернулися до мене, що їм цікава думка людини не одного з ними віку. Спершу вони зверталися за порадами, а потім запросили повністю попрацювати в команді. Я з великою радістю погодився і погоджуюся досі. За час роботи ми зрозуміли, що один одному можемо дати багато корисного, – розповідає Петро Сарваш.

Дизайн: The One Architectural Lab

Сьогодні модно робити справді хорошу архітектуру, каже пан Петро. Архітектура – це не щось випадкове чи тимчасове – це універсальна мова, яку має розуміти увесь світ. На жаль, у нас за останні десятиліття надто багато будівель “написаних незрозумілою мовою”, яку не розуміємо ані ми, ані іноземці. Але є усі передумови, аби це змінити та створювати справжнє сучасне обличчя міста та простору навколо без додавання слова “псевдо”.


Контакти:

Телефони: +38 050 432 02 90, +38 095 506 36 41

Сайт ANKON.com.ua та Facebook

Електронна скринька: MAIL@ANKON.com.ua

0 #