Ідеї

У Мукачеві презентували макет скульптури святого Мартина

25 Лютого 2013 4 686

В п’ятницю, 22 лютого, у Мукачеві відбулося позачергове засідання науково-художньої ради, присвячене тільки одному питанню: встановленню в Мукачеві кінного пам’ятника святому Мартину.

Пам’ятник стане подарунком місту від мецената, ім’я якого наразі в ініціативній групі не розголошують. Для встановлення скульптури вже визначили місце.

Свою пропозицію-модель на розгляд науково-художньої ради вніс скульптор Михайло Колодко, який розробляв ескізи протягом попереднього року. Така тривала робота над ескізом, його розмірами, пропорціями, елементами була потрібна, щоб гармонійно скомпонувати пам’ятник покровителю міста у конкретному середовищі. Адже кінну скульптуру буде «прив’язано» до архітектури будівлі, поруч з якою він стоятиме, і взагалі до контексту центральної частини Мукачева.

Svmar1

Художня рада затвердила розміри та композицію скульптури, додавши кілька незначних власних доповнень. Йшлося про уточнення щодо висоти постаменту, місця його розташування. Пролунала пропозиція збільшити розміри шматка плаща, якого відрізає Мартин – та ін.

Обабіч постаменту будуть закріплені дві гуски, а під кожною з них буде влаштовано бювет з питною водою. Вода у ньому подаватиметься автоматично і вмикатиметься за допомогою сенсору. Присутність води у композиції є як і нагадуванням про те, що спочатку скульптура святого Мартина розроблялася як частина оздоблення фонтану. У новому ж варіанті бювет з водою надасть більшої символічності пам’ятника Мартину, як образа милосердя.

Автор відкрив секрет – всього гусок планується виготовити 12. Їх розташують по всьому місту з тим, аби мукачівці та туристи могли ходити містом та вишукувати їх.

Svmar2

Одним з питань, які було озвучено на художній раді, є намір здійснити в Мукачеві благоустрій: частина алеї, де стоятиме пам’ятник, підпаде під загальну реконструкцію міста. Мова йде про алею від Ратуші до пам’ятника Духновичу.

Відкриття бронзового пам’ятника заввишки в 3 метри планується на 11 листопада 2013 року, день св. Мартина. «Святий Мартин, – розповідає Михайло Колодко, – буде зображений на коні у такому ракурсі, начебто заходить у місто і через усю центральну площу прямує до церкви. Тобто у день Святого Мартина можна буде зав’язати окремий маршрут: від церкви до пам’ятника Мартину через Ратушу».

Архітектором пам’ятника став Олександр Андялоші, який розроблятиме загальний вигляд усієї алеї, аби він «працював» на гармонійне і цілісне сприйняття скульптури.

Михайло Колодко цими днями починає ліпити метрову фігуру статуї і вирізатиме шаблон 3-метрового вершника у натуральну величину. Наразі у скульптора готовий макет кінної фігури покровителя Мукачева у масштабі 1:15. Її він нам охоче продемонстрував і дозволив відзняти у різних ракурсах.

Словом, проект, який започатковувався ще рік тому, оголошено таким, що стартував і почата активна робота над його втіленням.

Олександр Попович, спеціально для Varosh.com.ua

Фото автора

0 #