Ідеї

Фестиваль “Telemart-2017”: закриття лижного сезону на “Красії”

13 Березня 2017 4 051

У суботу, 11 березня, гору Красія на Великоберезнянщині заполонили дивні лижники. Усі вони були одягнені у маскарадні костюми, та ще більш незвичним було їхнє катання на лижах з неприкріпленою п’яткою. Техніка "телемарк" дуже давня, зародилася в стародавній Скандинавії, а останнім часом набула популярності в Європі і Америці. Своїх прихильників такий стиль катання має в Україні і на Закарпатті. І саме місцеві його представники вже ввосьме провели міжнародний фестиваль "Telemart-2017".

Щороку захід відбувається на різних гірськолижних курортах. Цього разу це "Красія". Фестиваль тут сумістили із закриттям лижного сезону і назвали свято "МаскаРайд". Хоча снігу було обмаль, з’їжджати з гори та позмагатися в конкурсах це дозволило.

– Телемарк – специфічний стиль катання. Він вимагає спеціального обладнання і певних навиків. Та опанувавши його, повертатися до звичайних лиж вже не хочеться. Під час катання у стилі телемарк відбувається більше фізичне навантаження на тіло, але виглядає це дуже гарно. Для того, щоб популяризувати цю техніку та привабити до нас більше прихильників, ми і проводимо фестиваль, – пояснив на прес-конференції організатор свята Олексій Дума.

Телемарківські лижі обладнані спеціальним кріпленням. Фіксується тільки носок черевика, залишаючи вільною п’ятку. Поворот здійснюється ведучою ногою, а обидва коліна при цьому згинаються наче під час випаду.

На фестиваль до Закарпаття приїхали учасники з Польщі, Словаччини та багатьох регіонів України.

Катя Поліщук з Вінниці розповіла, що телемарком захопилася минулого року, побачивши відео на YouTube. Лижники настільки гарно там каталися задом, передом і з викрутасами, що цю техніку захотілося освоїти. Але коли дійшла справа до практики, виявилося, що треба забути все, що ти вмієш у звичайному катанні. Тут все принципово інакше. І швидше навчиться той, хто взагалі перед цим не стояв на лижах і не має лижних рефлексів.

Олександр з Луцька обрав телемарк, бо він надає більше можливостей для маневру: "Катати телемарк фрі-райд набагато цікавіше – більше втомлюєшся, краще тренуєшся, отримуєш фантастичне задоволення від цієї "інакшості".

Лариса Липкань, Varosh

Фото: Сергій Денисенко

0 #